Seyahat Sigortası Nedir ?

Kasgo

Seyahat Sigortası Nedir ?

Seyahat sigortası hem yurt içi, hem yurt dışı seyahatlerde karşılaşabilinecek hastalık, kaza, valiz kaybı gibi riskleri güvence altına alan bir sigorta çeşitidir. Yurtdışı seyahat sigortası özelikle Avrupa ülkeleri vize işlemlerinin bir önkoşulu olması nedeniyle (Schengen vizesi) “vize sigortası” olarak da bilinir.

Seyahat sigortası satın alırken, poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihlerine, seyahat edecek kişi sayısına, ziyaret edeceğiniz ülkenin varsa vize şartlarına uygunluğuna, dikkat etmeniz çok önemlidir.

Seyahat sigortası farklı gün ve sürelerde olabilir. En az bir haftalık, en çok 1 yıllıktır. Ücretlendirme sistemi de bu doğrultuda değişiklik gösterir.

Seyahat Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir ?

İş stresinden, hayat sorunlarından sıkılıp, her şeyi arkamızda bırakarak birkaç gün uzaklaşmayı istediğimiz anlar olur. İşte bu anlarda ilk akla gelen şey seyahatlerdir. Kendini dinlemek, yeni yerler keşfetmek ya da sevdiklerimizin yanına gitmek seyehatlerimizin içerisinde yer alabilir. Hepimiz tatil hayalimizde hiç sorun yaşamamayı planlarız. İşte bu planların en önemli kısmı sigorta yaptırmakla başlar. Seyahat sigortası, hem yurt içi, hem yurt dışı seyahatlerde karşılaşabilinecek hastalık, kaza, valiz kaybı gibi riskleri güvence altına alır. Geriye tatilinizin tadını güven ve huzur içinde çıkarmak kalır.

Yurtdışı seyahat sigortası özelikle Avrupa ülkeleri vize işlemlerinin bir önkoşulu olması nedeniyle (Schengen vizesi) “vize sigortası” olarak da bilinir. Seyahat sigortası fiyatları öncelikle yaş ve kapsama göre belirlenir. 65 yaş ve altı kişilerin ödemeleri daha az, 65 yaş ve üzeri kişilerin ödemeleri ise daha çok olur. Ancak seyahat sağlık sigortası kısa süreli bir sigorta olduğu için sigorta primleri büyük farklar göstermez. Seyahat sigortası satın alırken, poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihlerine, seyahat edecek kişi sayısına, ziyaret edeceğiniz ülkenin varsa vize şartlarına uygunluğuna dikkat etmeniz önem taşır.

Seyahat Sigortası Kapsamında Sigortalının Yükümlülükleri Nelerdir ?

Seyahat sigortasında bir risk gerçekleştiğinde genel şartlara göre sigortalı aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdür:

1. İhbarının yapılması

Sigorta ettiren veya hak sahipleri, riskin gerçekleştiğini öğrendikleri tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içinde sigortacıya yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Sigorta ettiren veya hak sahipleri ilgili ihbarda kazanın yerini, tarihini ve sebeplerini bildirmek ve ayrıca tedaviyi yapan doktordan kazanın gerçekleştiği durum ile bunun sonuçlarını bir rapor halinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.

2. Tedaviye başlanması ve gerekli tedbirlerin alınması

Kazayı takiben derhal bir doktor çağırılarak gereken tedaviye başlanması ve sigortalının iyileşmesi için gerekli görülen tüm tedbirlerin alınması gereklidir. Sigortacı, her zaman sigortalıyı muayene ve sağlık durumunu kontrol ettirmek hakkına sahiptir ve sigortalının bu muayene ve kontrollerin yapılmasına müsaade etmesi zorunludur. Sigortalının, tedavisi ve iyileşmesi hakkında sigortacının doktoru tarafından yapılacak tavsiyelere ve verilecek önerilere uymaları şarttır.

Yukarıdaki bu yükümlülükler kasten yerine getirilmediği takdirde poliçeden doğan haklar geçersiz olur. Yükümlülüklerin yerine getirilmediği ve bu sebeple kaza sonuçlarının ağırlaştığı hallerde sigortacı ağırlaşan kısımdan sorumlu tutulamaz.

3. Gerekli tüm belgelerin sigortacıya teslim edilmesi

Sigorta ettiren veya hak sahipleri, kaza sonuçları ve tazminatın tespitiyle ilgili gerekli belgeleri sigortacıya sağlamakla yükümlüdür.

Seyahat Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Yurt dışına çıkarken pek çok ülke için zorunlu olarak yaptırdığınız seyahat sigortası hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? İşte seyahat sigortası yaptırırken dikkat etmeniz gereken detaylar:

Seyahat sigortası genel şartları devlet tarafından belirlenir. Seyahat sigortalarının şartları ve tipleri bu yüzden aynıdır.

Seyahat sigortasında teminatlar için iki seçenek bulunur. İlk seçenekte, toplamda 100 gün teminat alırsınız, ancak bu teminat seyahat başına 60 gün ile sınırlıdır. İkinci seçenekte ise toplam süre limiti yoktur, ancak seyahat başına 90 gün limit bulunur. Bu sürelerin sonunda seyahat sigortanızın geçerliliğinin devam etmesi için yurda giriş yapmanız gerekir.

Elle yazılan poliçeler bazı konsolosluklarda kabul edilmemektedir.

Yurtdışında, seyahat sigortası kapsamında sağlık hizmeti almanız gerektiğinde durumu 24 saat içerisinde sigorta şirketinize bildirmeniz gerekir. Aksi takdirde ödemeniz reddedilebilir.

Yurtdışında da geçerli olan bir özel sağlık sigortası poliçesi sahibiyseniz, poliçenizi İngilizce’ye çevirttikten sonra onaylatmayı deneyebilirsiniz.

Muafiyetli seyahat sigortası ile muafiyetsiz seyahat sigortası primi arasında bir miktar fark vardır, muafiyetli sigorta daha ucuzdur. Ancak muafiyetli sigorta yaptırdığınızda, sigorta şirketi belli bir miktarın altındaki zararlar için ödeme yapmaktan muaf olur.

Seyahat Sigortası Teminatları Nelerdir ?

Standart bir seyahat sigortası 30.000 Euro sigorta teminatı kapsamına sahiptir. Seyahatiniz sırasında oluşabilecek hasarlarda, tarafınıza ödenecek miktar ve alacağınız hizmetler, belirleyeceğiniz teminatlara göre değişkenlik göstermektedir. Sigorta teminatı da sigorta şirketlerine ve ürün özelliklerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle doğru sigorta teminatına sahip bir poliçe seyahatiniz esnasında rahat etmeniz açısından gerekli ve önemlidir.

Yurtdışı seyahat sigortası, yurt dışına çıkış yapıp vize aldığınız ülkenin gümrüğünden geçmenizle başlayan, sonra Türkiye’ye giriş yapmanızla sona eren süreler arasında geçerlidir.

Seyahat sigortası teminatları temel olarak şunlardır:

1. Kaza sonucu vefat teminatı,

2. Kaza sonucu sürekli sakatlık teminatı,

3. Yurtdışındaki seyahati süresince hastalık veya yaralanma durumunda tıbbi tedavi giderleri,

4. Seyahat sırasında hastalanma veya yaralanma halinde uygun bir tıbbi merkeze nakil giderleri,

5. Acil ilaç getirilmesi veya gönderilmesi giderleri,

6. Yurtdışı seyahati sırasında hastalık veya yaralanma nedeniyle konaklama süresinin uzatılmasına bağlı giderleri,

7. Konaklama süresinin uzadığı durumlarda aile üyelerinden birinin hastanenin bulunduğu yere seyahat giderleri,

8. Seyahat halindeyken sigortalının evinde meydana gelebilecek bir hasar sebebiyle eve geri dönüş masrafları,

9. Seyahat süresince yakın bir aile üyesinin vefatı nedeniyle acil geri dönüş masrafları,

10. Yolculuk süresinde vefat halinde cenazenin yurda nakli ve eşlik edenlerin geri dönüş organizasyonu ve giderleri,

11. Teminat konusu tüm haller ile ilgili acil mesajların gönderilmesi giderleri,

12. Seyahat esnasında kayıp bagajın bulunması halinde sigortalının evine veya seyahat için tasarlanan varış yerine gönderilmesi giderleri,

13. Tarifeli uçuşlarda gecikmeli bagajın tazmini