Dask Nedir ?

Kasgo

DASK Nedir ?

Doğal Afet Sigortaları, ülkemizde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremiyle gündeme gelen, zorunlu deprem sigortasının genel adıdır.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK, kâr amacı gütmeyen, işlerini sigorta tekniğine uygun olarak yöneten bir kurumdur, 7 kişilik bir heyet tarafından yönetilir ve Hazine Müsteşarlığı’nca denetlenir.

DASK’ın Amacı Nedir ?

DASK’ın amaçları şöyle sıralanabilir:

1) Bütün konutları depreme karşı, güvence altına almak,

2) Mali hasarların yükünü reasüre ederek, paylaşmak,

3) Devletin, deprem kaynaklı giderlerini azaltmak ve gelecekte oluşabilecek hasarlar için fon oluşturmak.

4) Ülkemizde sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamak.

5) Toplum genelinde, sigorta bilincinin gelişmesine katkı sağlamak.

Bu amaçlar hem devletin hem de yaşayanların ortak çıkarları ile örtüşmesi bakımından da ayrıca önemlidir.

Ülkemizin jeolojik, topoğrafik özellikleri ve iklim karakteristiği nedeniyle doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı görülmektedir. Bu bağlamda son 60 yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu tür hasarın 2/3’ünün deprem nedeniyle meydana geldiği anlaşılmıştır. Bu durum da deprem sigortasının önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. İhtiyacınıza göre edineceğiniz bir deprem poliçesi sayesinde devletin bütçe imkanlarıyla ilişkili olmaksızın ve maddi kayıpları derhal telafi eden somut bir güvenceye sahip olmanız mümkündür.

Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği açıktır. Güncel deprem haritaları incelendiğinde, topraklarımızın %96’sının farklı tehlike derecelerdeki deprem kuşaklarında olduğu görünmektedir. Nüfusun %98’i de bu bölgelerde yaşamaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası yaşanacak olası bir deprem sonrası oluşacak hasarların telafisi için yasal bir zorunluluktan öte, yaşamsal bir zorunluluktur.

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Hesaplanır ?

Zorunlu deprem sigortası, depremden kaynaklanan maddi hasarlara karşı önlem almamızı sağlayan sigortadır. 1999 yılında Marmara Bölgesi’nde meydana gelen büyük deprem sonrası devlet tarafından tüm meskenler için zorunlu hale getirilmiştir.

Zorunlu deprem sigortası ile binalardaki temeller, taşıyıcı sistem, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merdivenler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalarda oluşabilecek hasarlar teminat altına alınmaktadır.

Deprem kuşağında yer alan ülkemiz, deprem riski açısından 5 ayrı bölgeye ayrılmıştır. Deprem bölgeleri ayrımı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre yapılmaktadır.

Deprem sigortası primi hesaplamalarında bu bölgelerin her biri için yapı tarzlarına bağlı olarak belirlenmiş olan fiyatlar uygulanmaktadır. Deprem açısından yüksek risk taşıyan bölgelerdeki DASK primleri daha yüksek, düşük risk taşıyan bölgelerdeki sigorta primleri daha düşük tutulmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası Hesaplama

Zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmak için yıllık ödenmesi gereken prim tutarını hesaplarken; binanın bulunduğu deprem risk bölgesi, binanın yapı tarzı, meskenin brüt yüzölçümü esas alınarak bir sonuca varılır. Tüm bu değişkenler göz önüne alınarak toplamda 15 farklı prim seviyesi oluşturulmuştur.

Meskenin yaşı, yapı tarzı ve brüt alana göre belirlenen prim seviyesi (teminat tutarı), Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yayınlanan tarifede yer alan sabit “tarife fiyatları” çarpılarak poliçede yer alacak toplam sigorta bedeli elde edilir.

Bir yapının DASK hesaplama işlemi bütün sigorta şirketleri için aynıdır. Sigorta primleri, her yıl, birim metrekare maliyetlerdeki artışa paralel olarak değişmektedir. Sigorta primleri nakit ve peşin olarak ödenmektedir.

DASK Yenileme İndiriminden Nasıl Yararlanılır ?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) genel şartları 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere güncellendi.

Yüzde 10 İnşa Yılı İndirimi

Yeni DASK düzenlemesi bünyesine, poliçe yenileme esnasında yapılan %20 indirime ek olarak %10 inşa yılı indirimi de ekleniyor. Böylece iki indirimden aynı anda yararlanılarak ödemede %30 indirim sağlanıyor. 1 Mart 2013’ten sonra uygulanmaya başlanan yeni DASK indirimi 2007 yılı ve sonrasında yapılan binalar için geçerli.

İnşaat maliyetlerindeki artış göz önünde bulundurularak yapılan düzenlemeye göre, prim tutarlarındaki %9 artış, birinci derece deprem riski taşıyan bölgedeki 100 metrekarelik bir konutun sigorta priminin yıllık 164, aylık 14 lira olmasına sebep oluyor. Yeni DASK indirimi ile beraber bu tutar 115 TL’ye düşüyor. Primlerin üst limiti ise 150 bin TL.

DASK indirimi 2014 yılından sonra kademeli olacak. Mart 2014’e kadar poliçelerini ilk kez yenileyecek olanlar mevcut indirimden yararlanacak ancak bu tarihten sonraki yenilemelerde indirim oranı %10’a düşecek.

DASK Adres Kodu Uygulaması Nedir ?

Zorunlu Deprem Sigortası için dask adres kodu uygulaması başladı. Bu sayede konut ile ilgili tüm işlemlerde adres kodunu bilmek yeterli olacak, hatalı adres bildiriminden kaynaklanan sorunlar engellenecek.

Ulusal Adres Veri Tabanı’nda yer alan adres koduna Nüfus ve Vatandaşlık İşleri web sitesi üzerinden adres sorgulama yaparak ulaşılabiliyor. Ayrıca vatandaşlar muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden de adres kodunu öğrenebiliyor.

Hergeçen gün gelişen deprem sigortasının güvencelerini elde etmek için siz de başvurunuzu geciktirmeyin. DASK güvenceleri ile ilgili detaylı bilgi için ”DASK Teminatları Nelerdir?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Adres Kodu Ne İşe Yarayacak?

Her kurum için adres bilgileri standart olacak. Adres takibi kolaylaşacak.

Sigortalı konutların takibi kolaylaşacak, Zorunlu Deprem Sigortası bulunmayan evlerin sahipleri tespit edilebilecek.

DASK kapsamı dışında olan binalar için yanlışlıkla poliçe üretilmesi engellenecek.

Adres bilgilerinin yanlış verilmesinden kaynaklanan hatalı veya mükerrer poliçe üretimi gibi sorunlar ortadan kalkacak. Aynı konut için yanlışlıkla daha fazla prim ödemenin önüne geçilecek.

Deprem durumunda DASK sigortası bulunan binanın yeri daha kolay belirlenecek, sigorta hizmeti daha hızlı ve kolay ulaşacak.

DASK Teminatları Nelerdir ?

Zorunlu Deprem Sigortası’nın genel adı olan DASK, belediye sınırları içinde kalan meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemini ifade eder.

DASK, kanunen yaptırılması zorunlu bir poliçedir. DASK sigortası bulunmayan konutların sigorta kapsamındaki doğal afetler sonucu oluşan hasarlarına ilişkin ödeme yapılmaz. Tapu dairelerinde, alım-satım ve ipotek gibi resmi işlemlerin yapılması sırasında konutun “DASK poliçesi olması şartı” aranmaktadır.

Bir deprem sonucunda meydana gelmiş olması şartı ile yangının, infilakın, tsunaminin, yer kaymasının sigortalı binalarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar ile birlikte temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere binaya ait kısımlarda meydana gelen hasarlar da DASK tarafından, sigorta bedeline kadar sigorta teminatı kapsamında değerlendirilmektedir.